Waarom zonnebloem kiezen?

Wereldwijd wordt jaarlijks 56 miljoen ton zonnebloempitten geproduceerd. Ruim de helft hiervan nemen Oekraïne en Rusland voor hun rekening.

Zonnebloempitolie staat op de vierde plaats in de FAO statistieken van meest gebruikte plantaardige oliën.  Zowel voor culinaire toepassingen als voor de aanmaak van biobrandstof is de olie zeer geschikt en de eiwitrijke perskoek kan een waardevolle aanvulling zijn in veevoedermengsels.

Opboksen tegen de grootmachten van de zonnebloemteelt lijkt zinloos en toch zijn er heel wat argumenten die pleiten voor het opnemen van zonnebloem in onze teeltrotatie.

 

  • De klimaatverandering stelt ons voor uitdagingen zoals stijgende temperaturen en periodes van extreme droogte of intense neerslagen. Zonnebloemen profiteren van die warmte en dankzij hun sterk ontwikkeld, diep wortelstelsel geraken ze makkelijker dan veel andere gewassen tot aan de watertafel.
  • Omdat we enkel de bloemhoofden oogsten, blijft er veel plantenmateriaal achter op de akkers voor koolstofopbouw. De humusrijke bodems die zo ontstaan werken als een spons en slaan water op voor in drogere tijden.
  • De stikstofbehoefte van zonnebloemen is beperkt. Ook op armere gronden en bij geringe bemesting gedijt het gewas prima.
  • Onkruidbeheersingsproeven toonden aan dat wiedeg en schoffel volstaan om het perceel proper te houden. Ook de piste van onderzaai of mengteelt om het onkruid onder controle te houden ziet er veelbelovend uit. Zoals voor alle nieuwe teelten is het voor het chemisch beheersen van het onkruid nog wachten op erkenningen voor een aantal uitgeteste herbiciden.
  • Bij de keuze van het zaaigoed is het belangrijk te letten op vroegrijpheid van het ras, de ziektetolerantie en de beoogde afzetmarkt. Zaaien gebeurt bij voorkeur met een precisiezaaimachine, bijvoorbeeld een bietenplanter. Voor de oogst is een speciale coupe op de maaidorser aangewezen.
  • Ook bij kleinschalige teelt zijn er verschillende afzetmogelijkheden. Zowel de vogel- en knaagdiervoersector als de bakkerijsector en de olieslagerijen tonen interesse in zonnebloempitten van lokale teelt.
  • Afgelopen seizoen leerde ons dat zonnebloemenvelden velen doen genieten en het gesprek over landbouw op gang brengen. Meer bloeiende percelen zijn zo niet enkel een pluspunt voor de biodiversiteit en de bestuivende insecten, ze trekken ook de aandacht van de media en via deze weg ook die van de verwerkende industrie.

 

Heb je zelf interesse in het starten met zonnebloemteelt, neem dan zeker contact op. We organiseren een samenaankoop voor het zaaigoed en trachten alle percelen, klein en groot, in kaart te brengen zodat de dienst toerisme wandel- en fietsroutes kan uitstippelen langsheen de zonnebloemvelden.

Contactpersoon: Kathelijne Ferket

Deze berichten vind je misschien ook interessant