Tafeldruiven

Vlaams-Brabant is bekend om haar rijke druivengeschiedenis. De tafeldruif kreeg in 2008 een verdiende Europese erkenning beschermde oorsprongsbenaming. Dit erfgoed moeten we koesteren en ondersteunen we op volgende manieren:

 

  • De cursus ‘Tafeldruif zoekt teler’ loopt in 2021-2022. Aanleiding is het dalend aantal professionele telers en een beperkte opvolging. Om de teelt voldoende in leven te houden en de toekomst van de tafeldruif te verzekeren, worden potentiële nieuwe starters via de cursus door experts opgeleid.

 

  • We richtten een kennisgroep tafeldruifteelt op. Met partners Boerenbond en 3Wplus organiseren we jaarlijks activiteiten om tafeldruiftelers te informeren en met elkaar in contact te brengen. Zo kunnen ze onderling expertise en bevindingen uitwisselen.

 

 

 

Wijndruiven

Er werd al vroeg in de geschiedenis van Vlaams-Brabant aan wijnbouw gedaan. Sinds de jaren 1970 kwam die lokale wijnbouw terug in opmars en de interesse is de laatste jaren enkel maar toegenomen. Momenteel telt de provincie bijna 30 wijngaarden. We ondersteunen de wijnteelt op volgende manieren:

 

  • We voeren een praktijkproef uit met een bodemverbeterend product. Deze proef ligt aan op het wijngaardperceel van vzw Steenen Muur te Rotselaar en gebeurt in samenwerking met meststoffenfabrikant DCM.

 

IPM & Gewasbescherming

Heb je een vraag? Contacteer me!

Onderzoeker Agroforestry & Druiven

016 21 37 66