Lokale mosterd

Wat heb je nodig om lokale mosterd te maken? Veel enthousiasme!  Er komt namelijk meer bij kijken dan je denkt.

 

Van het veld…

Landbouwers testen verschillende mosterdrassen uit op het veld. De mosterd moet een goede opbrengst hebben, niet te veel last hebben van ziektes en plagen en op tijd rijp geraken.

Het mosterdseizoen van 2023 is iets later begonnen dan gepland. Door de droogte is er later gezaaid. De bijen hebben hun weg al wel goed gevonden naar de gele bloemetjes!

 

naar de pot!

Mosterdmakers hebben ook hun eigen specifieke eisen. Waar ze op letten? De smaak uiteraard! Zij testen dus het lokaal geteelde mosterdzaad uit en beoordelen het op kwaliteit. Vervolgens gaan ze er mee aan de slag om de eerste potten testmosterd te maken.

Zitten de kwaliteit en smaak goed? Dan kan dat specifieke ras mosterdzaad het jaar erop terug door de landbouwers worden ingezaaid.

Verspreid over Vlaanderen

Op onderstaande kaart zie je welke mosterdmakers en landbouwers geloven in lokale mosterd.

 

 

 

De teelt

Bekijk de verschillende stappen van de mosterdzaadteelt.