Samenwerken rond textielhennep

HempFarmers is een nieuwe operationele groep rond hennepteelt voor textiel. We willen de teelt praktisch haalbaar en rendabel maken voor Vlaamse landbouwers. Daarvoor bekijken we de volledige keten van hennep tot textielvezel.

 

Kennisgroep en oogstdemo
Geïnteresseerd? Je kan deelnemen aan de kennisgroep die driemaal per jaar bijeenkomt. Tijdens deze bijeenkomsten focussen we op kennis- en ervaringsuitwisseling.

Daarnaast organiseren we ook een oogstdemo. De oogst hangt uiteraard af van het weer. Daarom leggen we een mailinglijst aan zodat we je vlot op de hoogte kunnen brengen. Neem contact op als je op de hoogte wil blijven.

 

 

Veel interesse en kansen voor hennep
Wereldwijd is hennep aan een opmars bezig. Ook in Vlaanderen stijgt de vraag naar de duurzame lange hennepvezel, die analoog is aan de vlasvezel. Hennep kan op een gelijkaardige manier als vlas geoogst en verwerkt worden.

Voor landbouwers biedt de teelt van hennep heel wat kansen. Het is een relatief korte teelt (mei-september) die weinig inputs vraagt. Zo heeft het gewas geen gewasbescherming en slechts weinig bemesting nodig. Bovendien is het gewas -eens gekiemd – goed bestand tegen langere droogteperiodes.

Onkruid krijgt weinig kans door de hoge plantdichtheid (door vlotte opkomst), wisselende vogelafweer tijdens de jeugdgroei en daarna een snelle groei. Bovendien laat hennep door de diepe beworteling een goede bodemstructuur na voor de volgende teelt, waardoor het goed past in de rotatie van Vlaamse bedrijven.

 

Uitdagingen van de hennepteelt voor textiel
De hennepteelt voor textiel kent momenteel nog enkele uitdagingen. Zo hebben slechts weinig landbouwers al ervaring met de teelt (bv. rassenkeuze, zaaidichtheid, vogelafweer, rotingsproces).

In Vlaanderen zijn er momenteel ook slechts een handvol oogstmachines operationeel die hennep parallel kunnen oogsten zoals bij vlas, wat maakt dat de logistiek rond het oogsten de nodige organisatie en coördinatie vereist.

 

Adviesverlening neemt kennisdrempels weg
Hennep heeft dus heel wat potentieel in Vlaanderen. HempFarmers wil landbouwers ondersteunen met advies tijdens de teelt, oogst en roting voor een optimale vezelopbrengst en -kwaliteit. Daarnaast willen we de oogst, het keren en het rollen coördineren en vervolgens linken aan verwerkers voor de afzet.

Aangezien het economisch aspect een doorslaggevende factor is voor de ingang van een teelt, wordt dit ook in kaart gebracht binnen het project.

Contactpersoon: Jasper Somers

Deze berichten vind je misschien ook interessant