Nieuwe teelten in nat seizoen

In de innovatietuin van 2024 staan volgende teelten:

1. Witte lupine10. Zwarte komijn
2. Amarant11. Anijs
3. Quinoa12. Chia
4. Teunisbloem13. Boekweit
5. Saffloer14. Hennep
6. Karwij15. Zonnebloem
7. Blauwmaanzaad16. Bakmaïs
8. Deder17. Kikkererwten
9. Bruine mosterd

 

De gewassen werden opgedeeld in een vroege zaai op 25 april 2024 (percelen 1-9) en een late zaai op 4 juni 2024 (percelen 10-18). De indeling gebeurde gebaseerd op het meest geschikte zaaitijdstip per gewas. De grote hoeveelheid en langdurige neerslag maken dit teeltseizoen uitdagend. Er waren weinig geschikte momenten voor zaai en onkruidbeheersing.

De opkomst van de eerste zaai was bij sommige gewassen, zoals lupine en amarant, niet optimaal, of ze kwijnden later weg door de overvloedige nattigheid, zoals teunisbloem. Andere gewassen zijn kleiner gebleven dan we gewend zijn. De opkomst van de tweede zaai is nog af te wachen, maar lijkt op het eerste gezicht geslaagd.

 

Een van de nieuwigheden dit jaar is chia. Het ras ‘Aztec’ is ontwikkeld voor een gematigd klimaat, waardoor deze teelt nu ook bij ons getest kan worden. Chia is een eenjarige kruidachtige plant die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt. De chiazaden worden als superfood gezien vanwege hun voedingswaarde.

 

We screenen nieuwe gewassen op hun klimaatrobuustheid. De meeste geselecteerde gewassen kunnen goed tegen droogte, zoals bijvoorbeeld deder, zonnebloem, saffloer en quinoa, en/of hebben droge omstandigheden nodig voor een goede afrijping. Hoewel droogte momenteel geen probleem lijkt te zijn, levert dit teeltseizoen wel interessante informatie op over welke gewassen goed gedijen in natte omstandigheden. Goudsbloem en karwij profiteren bijvoorbeeld van voldoende bodemvocht.

 

Contactpersoon: Kathelijne Ferket

Deze berichten vind je misschien ook interessant