Op weg naar een duurzame samenwerking voor innovatieve teelten via diverse catering-settings

Hoofddoel van het project is het opschalen van lokale innovatieve teelten door ze breder bekend te maken bij de consument, via cateraars, klein en groot.

Menu’s met lokaal geteelde ingrediënten die belanden op vele borden, laten een breed publiek kennis maken met nieuwe smaken. Het verhaal achter deze gezonde en duurzame voeding dienen ze mee op. Mensen smaken de transparantie over de herkomst van hun voeding en ervaren hoe ze meteen ook een bijdrage leveren aan de klimaattransitie.

Diverse cateraars die aan de slag gaan met nieuwe teelten, doen de vraag toenemen en creëren meer afzetzekerheid voor de telers. De directe samenwerking tussen telers en verwerkers leert ze elkaars noden en wensen kennen. De productie van grotere volumes stelt zo niet enkel de bestaande kinderziektes van innovatieve teelten op scherp, maar schept ook de financiële ruimte om te investeren in oplossingen.

Dankzij deze samenwerkingen groeien de veerkracht en duurzaamheid van zowel de landbouw als ons voedingssysteem.

Financiering project: Europees Partnerschap voor Innovatie (EIP) - Operationele Groepen

Startdatum: 01/01/2024

Einddatum: 31/12/2024

Partners: Cateraar De Jacht, Cateraar Den Angelus, Landbouwbedrijf Stijn Stillaert, Landbouwbedrijf Tom Nijs, Landbouwbedrijf Willy Vanderlinden, Landbouwbedrijf Wouter Saelens, Landbouwer Landbouwers: Dean Vanhorenbeeck, Landbouwer Stijn Stillaert, Landbouwer Tom Nijs, Landbouwer Willy Vanderlinden, Landbouwer Wouter Saelens, Rikolto België, Stad Leuven, UCLL

Contactpersoon: Kathelijne Ferket