Studiedag Quinoa in Vlaanderen

Ontdek de mogelijkheden van quinoa in Vlaanderen. Je krijgt op deze studiedag niet alleen info over variëteiten en teelttechniek, we staan ook stil bij het bredere kader. Hoe zit het met de verwerking, de keten en het economisch plaatje? Welke verdere vragen verdienen nog een diepgaand antwoord?

Deze studiedag is bedoeld voor gangbare en biologische telers, na-oogst-verwerkers, voedingsbedrijven, retail, adviseurs en andere organisaties uit de agrovoedingsketen.

Optioneel kan je voorafgaand bij ILVO de Food Pilot (experimentele voedingsfabriek) of Post Harvest Pilot bezoeken. Inschrijven kan tot 15 november 2023. Een aanrader!

 

Deze studiedag is het slotevent van het VLAIO-onderzoeksproject ‘Quinoa Lokaal’ na vier jaar studie, veldexperimenten en samenwerking met pionier-boeren.

 

Voorprogramma (optioneel)

  • 11-12u: Bezoek aan de Food Pilot
    (Brusselsesteenweg 370, 9090 Melle)
    of
  • 11-12u: Bezoek aan de Post Harvest Pilot
    (Burgemeester Van Gansberghelaan 109, 9820 Merelbeke. Volg de pijlen op het betonbaantje rechts van hoofdgebouw tot aan de ILVO compostsite.)

 

Lunch

  • 12-13u: Catering door DJAR

 

Programma

  • 13u-14u: ‘Quinoa Lokaal’ antwoordt!
    • Wat is voor quinoa de juiste bemesting, plantdichtheid en mechanische onkruidbestrijding? – Maarten De Boever, ILVO; Wim Fobelets, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant; Anouk Van Moorter, Inagro
    • Welke rassen presteren het best op onze Vlaamse bodems? – Gerda Cnops, ILVO
    • Is quinoa een rendabele teelt? – Jef Van Meensel en Thibault Cloet, ILVO
  • 14u-14u45: Extra weetjes uit het onderzoek
    • De zouttolerantie van het gewas quinoa – Tom De Swaef, ILVO
    • In het bord van zorgbehoevenden: positieve nutritionele en functionele eigenschappen van quinoa – Geertrui Vlaemynck, ILVO
    • Wat kan quinoa betekenen voor de bierbrouwerij? – Jessika De Clippeleer, UGent
    • ILVO veredelt quinoa: de allereerste resultaten – Tim Vleugels, ILVO
    • De veredeling in Nederland – Mathijs Peters, Radicle Crops
  • 14u45-15u15: De kwestie van de vermarkting
    • Overheidseisen op vlak van voedselveiligheid en traceerbaarheid – FAVV
    • Ketenvorming bij (andere) nieuwe teelten – Nele Lauwers, Boerenbond)
  • 15u15-16u: Praktijkcases met quinoa
    • In de bakkerij
    • Van veld naar onder meer Colruyt
    • Quinoa als ingrediënt voor voedingstoepassingen
  • 16-17u: Netwerkdrink met quinoabier en -hapjes

 

 

Inschrijven

Inschrijven vóór 15 november 2023 via deze link.

Contactpersoon: Mathijs Hast
Project: Quinoa Lokaal