Bij collega’s op bezoek 2: Swales-contourlandbouw (Oost- en West-Vlaanderen)

Slim omgaan met water is een must. In februari 2023 organiseert het Praktijkpunt een bezoek aan zeven bedrijven met een waterwijze oplossing.

Swales zijn greppel-bermstructuren parallel met de hoogtelijnen van een perceel. In de greppel wordt water verzameld. Heuvelafwaarts naast de greppel ligt een kleine berm of aardwal. Het systeem is bedoeld om infiltratie te bevorderen en erosie tegen te gaan. Wanneer contourlandbouw gecombineerd wordt met contourboslandbouw, dan wordt op die berm een meerjarige, houtige vegetatie aangeplant. In de week van 13 februari brengen we een bezoek aan drie landbouwers die swales hebben aanliggen. Tijdens deze bezoeken hebben we het over de aanleg van swales en hoe die ingepast zijn in de bedrijfsvoering, maar ook over de randvoorwaarden waaraan het systeem moet voldoen om effectief erosie tegen te gaan.

 

10u00: Bezoek 1: Den Halsberg

Den Halsberg is een kleinschalige landbouwonderneming die zich vooral richt op de biologische teelt van verse groenten, fruit, kruiden en bloemen. Op het bedrijf zijn 5 jaar geleden swales aangelegd. Sara, de boerin ter plaatse, stelt je met trots het veld voor en vertelt hoe de swales tot stand zijn gekomen en welke impact ze hebben binnen het bedrijf.

 

13u30: Bezoek 2: Paul Merlevede

Na stopzetting van de varkenstak in 2003, evolueerde het bedrijf van Paul en Annie naar een akkerbouwbedrijf met hoevetoerisme. Bij Paul ligt een perceel contourboslandbouw aan. De afstand van 27 meter tussen de bomenrijen is gekozen in functie van de breedte van het spuittoestel. Tijdens dit bezoek kom je te weten welke voor- en nadelen Paul ervaart bij een akkerbouwmatige teeltrotatie binnen dit systeem.

 

 

Praktische informatie

Vertrek met carpool om 8u30 aan Praktijkpunt Landbouw, Blauwe Stap 25, 3020 Herent.
10u00: Den Halsberg, Halsberg 9, 9890 Gavere
Broodjeslunch om 11u30
13u30: Paul Merlevede, Schomminkelstraat 26, 8954 Westouter-Heuvelland
Verwachte terugkeer om 17u30.

 

Inschrijven

 

 

Deze dag kadert in de bezoekenreeks ‘Waterwijze oplossingen in het kader van de droogteproblematiek’.
In het kader van het project ‘Waterwijs, dankzij een nieuwe aanpak van interactief kennis delen in de landbouw.’

 

Contactpersoon: Mieke Vandermersch
Project: WaterWijs