Bij collega’s op bezoek 1: CIRO-waternetwerk, ondergrondse druppelirrigatie en subirrigatie met gezuiverd afvalwater

Slim omgaan met water is een must. In februari 2023 organiseert het Praktijkpunt een bezoek aan zeven bedrijven met een waterwijze oplossing.

 

13u: Bezoek 1: Het CIRO-irrigatiesysteem: een coöperatief netwerk

Het CIRO-irrigatiesysteem onttrekt water uit grindplassen aan de Maas. Het opgepompte water wordt verdeeld via een leidingennetwerk dat in totaal 80 kilometer lang is. Met dit systeem kunnen ongeveer 2.200 hectare akkers worden beregend. De beregening in de CIRO-perimeter wordt bijna uitsluitend uitgevoerd met haspel en kanon. Landbouwer Bert Purnot is voorzitter van CIRO, dat staat voor Coöperatieve Irrigatie Ophoven en geeft uitleg bij de installatie en het samenwerkingsverband.

 

14u: Bezoek 2: Ondergrondse druppelirrigatie op een diepte van 30 tot 50 cm

Om de druk op het CIRO-netwerk te verlagen, en om ook de arbeid die gepaard gaat met de intensieve irrigatieschema’s te verlichten, onderzoekt de Bodemkundige Dienst van België (BDB) in welke mate ondergrondse druppelirrigatie een oplossing kan bieden voor een meer efficiënte irrigatie. Op een perceel van Bert werden druppelslangen op een diepte van 30 tot 50 centimeter geplaatst met de bedoeling die daar een 10 tot 20 jaar te behouden, in combinatie met eenjarige teelten. Tijdens dit bezoek komen de praktische aspecten van dit systeem en de resultaten van het eerste teeltseizoen aan bod.

 

15u: Bezoek 3: Gebruik van gezuiverd afvalwater voor subirrigatie

Om te evolueren naar een duurzaam en robuust watersysteem, is hergebruik van gezuiverd afvalwater essentieel. Op een perceel van landbouwer Frank Bongers wordt het effluent van de lokale RWZI gebruikt als waterbron voor de landbouw, om zo een circulair watergebruik te creëren en verdroging tegen te gaan. Dit gebeurt via subirrigatie of ondergrondse irrigatie door middel van een speciaal voor deze site ontworpen peilgestuurd drainagesysteem. Jonas Verellen van BDB licht de resultaten van het eerste jaar toe.

 

 

Praktische informatie

Vertrek met carpool om 11u aan Praktijkpunt Landbouw, Blauwe Stap 25, 3020 Herent.
Samenkomst en broodjeslunch om 12u30 aan Agropolis Park 101, 3640 Kinrooi.
Verwachte terugkeer om 17u30.

 

Inschrijven

 

 

Deze dag kadert in de bezoekenreeks ‘Waterwijze oplossingen in het kader van de droogteproblematiek’.
In het kader van het project ‘Waterwijs, dankzij een nieuwe aanpak van interactief kennis delen in de landbouw.’

 

Contactpersoon: Mieke Vandermersch
Project: WaterWijs