Voorkom roodverkleuring: praktische tips

Heel vaak is roodverkleuring het gevolg van beschadigingen die veroorzaakt zijn tijdens het kuisen en verpakken van het witloof. Witloofkroppen zijn zeer delicaat en moeten zacht worden behandeld. Het is belangrijk om beschadigingen bij oogst en verpakken van het witloof te voorkomen.

Enkele praktische tips:

  • Stel je machines goed af.
  • Tafel korte en lange wortels gescheiden in, hierdoor kan je veel losse blaadjes vermijden.
  • Snijd de krop onderaan volledig af.
    • Soms wordt schade veroorzaakt door bij de oogst een vliesje van het buitenste blad weg te trekken, wat meestal gebeurt bij het onderaan bijsnijden van de krop. Deze beschadiging is niet zichtbaar bij de oogst, maar verkleurt nadien wel snel rood.
    • Ook door met het mes blaadjes af te pellen kan je schade veroorzaken.
    • Verkleuring aan de onderkant van de krop komt dan weer doordat er te diep is afgesneden, vaak is er dan ook nog een los blad in de kist aanwezig.
  • Hou de transportbanden proper, want vuil op de transportbanden maakt de kroppen ook vuil.
  • Kuis de kroppen met korte, verzorgde nagels.
  • Vermijd beschadigingen met mes of vingernagels.
  • Werk met een scherp mes.
  • Kuis vuile kroppen niet af aan een schort of handdoek, want dat veroorzaakt rode strepen.
  • Knijp niet in de kroppen wanneer je ze in de verpakking legt.
  • Neem voldoende tijd om nieuw personeel in te lichten over de gang van zaken. Zo kan je de kwaliteit van je witloof hoog houden.
Categorieën: Witloof, Witloofkwaliteit
Contactpersoon: Klaartje Bunkens

Deze berichten vind je misschien ook interessant