Oogst proefvelden oliehoudende gewassen

De natte maand juli was een uitdaging voor de oogst van enkele oliehoudende zaden. Niet alleen qua vochtgehalte van de zaden bij oogst (<9% grens), maar ook qua onkruiddruk die opnieuw toenam bij de afrijping van de zaden.

 

  • Zomerblauwmaanzaad: Vochtgehalte was goed (7,9%) maar een magere 0,5 tot 0,9 ton per ha. Wat een contrast met onze eerste test van winterblauwmaanzaad die 3 ton opbracht! Een natte start en droogte tijdens de bloei zijn waarschijnlijk de oorzaak.

 

  • Deder: hoge onkruiddruk op de praktijkpercelen. Drogen was noodzakelijk door het hoge percentage onzuiverheden. Ook in de herbicidenproef op Praktijkpunt was het vochtgehalte niet optimaal: 10 tot 15% door klein aandeel onkruidzaden/onrijpe dederzaden en onvoldoende droging van het gewas op het veld door slechte weersomstandigheden. Opbrengst variabel: 1,1 tot 2,2 ton. Verlies aan planten door wiedeggen leek te zorgen voor opbrengstverlies. Devrinol, een herbicide in vooropkomst met goede werkzaamheid, werd onlangs erkend in de teelt van deder. Producten voor toepassing in na-opkomst zijn er voorlopig niet.

 

  • Regenachtige zomers zorgen voor ongelijkmatige afrijping van goudsbloem en nieuwe bloemproductie naast afgerijpte zaden. De oogst was daardoor heel vervuild met een vochtgehalte van meer dan 50%. In een proef rond afrijping pakken we dit probleem aan door techniek van loofdoding en zwadmaaien uit te testen. Een regenachtige zomer heeft daarnaast wel een voordeel: stroken waar al 3 keer bloemen geplukt werden, staan weer vol met mooie bloemen.

 

  • In de proef met onderzaai van goudsbloem in tarwe en gerst kwam de goudsbloem al boven het graan uit op moment van oogst van de granen die pas laat kon doorgaan vanwege het slechte weer. Deze test lijkt dus op het eerste zicht wel geslaagd buiten dat de goudsbloemplanten zorgden voor onzuiverheden in de oogst van het graan. Onder andere weersomstandigheden kan dit probleem vermeden worden. De goudsbloem zal nu verder groeien als nateelt.
Contactpersoon: Evi Matthyssen

Deze berichten vind je misschien ook interessant