Gebruik jij biocontrole organismen (BCO’s)?

Vroeg of laat kamp je als grondwitloofteler met een bodemziekte in de witloofschuur. Chemische bodemontsmetting is geen optie. Tot nog toe blijven we in de praktijk vaak aangewezen op stomen of afgraven en vervangen van de bodem wanneer de verliezen door ziekte en aantastingen groot worden. Beide zijn zeer ingrijpende operaties.

Alternatieve grondontsmettingstechnieken zijn dikwijls gebaseerd op het inbrengen van grote hoeveelheden organisch materiaal. Dit is niet ideaal voor de witloofteelt.

Momenteel onderzoeken we of biofumigatie op basis van geperst en gedroogd mosterdzaad een effectieve, rendabele en toepasbare optie is.

Daarnaast zoeken we uit hoe biocontrole organismen kunnen helpen in de strijd tegen allerlei bodemziektes. Ondertussen kunnen we voor een aantal BCO’s hun aanwezigheid en ontwikkeling opvolgen via eenvoudige PCR-testen op staalnames. Voor hun effect op ziektedruk en bodemweerbaarheid zijn we benieuwd naar jullie praktijkervaringen. Gebruik jij BCO’s zoals Contans WG, Trianum, Asperello, … en wil jij je ervaringen delen? Of heb je interesse, maar zit nog met vragen en twijfels? Laat hieronder je gegevens achter en we bellen je op.

Categorieën: Grondwitloof, Witloof
Contactpersoon: Kathelijne Ferket

Deze berichten vind je misschien ook interessant