De Operationele groep ‘Akkerbouwers verkennen het potentieel van directzaai’ verzamelde zich begin juli op het proefplatform agro-ecologie in Hansbeke.
Gert Annendyck, loonwerker uit Herne, demonsteerde de ‘Sky Easy Drill’ directzaaimachine.
- Gert heeft bijna acht jaar ervaring met directzaai en kocht deze machine oorspronkelijk om zijn weides door te zaaien.
- Tegenwoordig experimenteert hij ook met andere gewassen, waaronder een mengteelt van veldbonen en tarwe.
Koen Willekens, onderzoeker bij ILVO, sprak over de voordelen van goed bodembeheer.
- Hou rekening met verzuring. Zuurwerkende bemestingsvormen, export van nutriënten door maaibeheer en verdichting dragen bij tot verzuring van de bodem. Als gewasresten ingewerkt worden, kunnen er zuurstofarme omstandigheden ontstaan. De gewasresten worden dan niet vlot verteerd en de bodem verzuurt.
- Omdat gewasresten aan het oppervlak blijven bij directzaai, vormen ze een natuurlijke mulchlaag en kunnen ze efficiënt verteerd worden.
- Er worden bij directzaai minder bodembewerkingen uitgevoerd. Zo voorkom je bodemverdichting.
Verder speelt de bodembiodiversiteit een belangrijke rol:
- Als gewasresten aan het oppervlak blijven liggen, creëer je een ideale omgeving voor nuttige bacteriën en schimmels.
- Bovendien wordt door niet te ploegen het bodemleven minimaal verstoord.
- De schimmels en bacteriën vormen de basis van het voedselweb en dienen als voedsel voor o. a. nematoden. Wanneer nematoden zich voeden met bacteriën, krijgen ze een overmaat aan stikstof binnen, die ze vervolgens uitscheiden. Dit bevordert de nutriëntencyclus.
Tuur Vandeweyer, landbouwadviseur bij LATitude, gaf enkele praktische tips:
- Kijk hoe directzaai in je teeltplan past. Wil je enkel koolzaad en grasland doorzaaien? Dan heb je genoeg aan een omgebouwde cultivator en moet je niet investeren in dure machines.
- Is de draagkracht van de bodem voldoende groot? Dit kan je nagaan door met een prikstok enkele testen te doen op het veld en te kijken waar de storende lagen zitten. Is de storende laag aanwezig in de diepste ploegzool? Dan is het belangrijk deze verdichting eerst op te heffen met bijvoorbeeld een smalle rechte tandcultivator.
- Het is cruciaal om als bedrijf een buffer te hebben voor je met directzaai begint. Bij de omschakeling naar directzaai, moet je in rekening brengen dat het tweede en derde jaar gegarandeerd slechte resultaten boeken. Wanneer je als bedrijf niet voldoende buffer hebt om dit op te vangen, stel je directzaai beter nog even uit.
Ook interesse in directzaai, maar weet je niet waar beginnen? Contacteer Jelina Terrijn voor meer info over de operationele groep.