Van witloofwortels naar veggie-hamburgers

In West-Europa wordt jaarlijks 630.000 ton witloofkroppen geproduceerd. De geforceerde wortels kunnen als veevoeder gebruikt worden, maar er wordt al geruime tijd naar meer hoogwaardige toepassingen gezocht. De toepassingen zijn momenteel zeer divers:

  • voedingsvezels
  • bitterstoffen voor de frisdrankenindustrie
  • groeibevorderaar voor planten
  • anti-oxidante of ontsmettende stof in cosmetica

 

Baanbrekend is echter dat, door het UA/ILVO-doctoraat van Anna Twarogowska het proces om al deze nuttige stoffen uit de ruwe wortels te scheiden volledig is herdacht tot een efficiënte, afvalloze en vooral eenvoudige procedure. Zo is de stap naar verwerking voor humane consumptie veel kleiner. De eerste testen als veggie-hamburger zijn veelbelovend.

Lees het uitgebreide artikel op Vilt.

Categorieën: Nevenstromen, Witloof

Deze berichten vind je misschien ook interessant