Vermarkting en productkwaliteit als sleutels voor het succes van de goudsbloemteelt (GOGO 2.0)

De bloemen en zaden van goudsbloem hebben tal van toepassingen binnen de Vlaamse bio-economie. Het project biedt antwoord op de vraag van (kandidaat)-goudsbloemtelers naar rendabiliteit en afzet.

Dit doen we door in te zetten op nieuwe technieken om de kwaliteit en rendabiliteit van de geoogste grondstoffen verder te verbeteren en via marktonderzoek.

 

In het eerste deel van het project ligt de nadruk op nieuwe teeltsystemen en -technieken voor het bekomen van een betere rendabiliteit en productkwaliteit. Goudsbloem lijkt niet alleen op Tagetes maar er zijn indicaties dat ook goudsbloem potentieel heeft in de beheersing van wortellesie-aaltjes. Dit testen we als nieuw teeltsysteem in de praktijk.

Als tweede systeem gaan we de haalbaarheid na van goudsbloem als onderzaai in graan. Onkruidbeheersing vormt nog vaak een probleem voor de teelt, opbrengst en kwaliteit van de oogst. Met mechanische of gecombineerde onkruidbeheersing streven we in dit project naar een zuivere en kwalitatieve machinale bloem- en zaadoogst.  Daarnaast wordt ingezet op het verbeteren van de afrijping en (na)oogsttechniek van de zaden.

 

In het tweede deel van het project ligt de nadruk op de vermarkting van de bloemen en de zaden en de opstart van een rendabele afzet. Voor de bloemen is er nog geen concrete afzet in Vlaanderen gerealiseerd. Kansen liggen binnen de farmacie en cosmetica maar ook productinnovaties binnen de voeding en de textielindustrie worden onderzocht.

De zaden en zaadolie zijn in onderzoek bij de verwerkende industrie. We bouwen een netwerk op om de samenwerking tussen landbouwers en bedrijven te faciliteren.

Financiering project: VLAIO

Startdatum: 01/12/2022

Einddatum: 30/11/2024

Partners: Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)

Contactpersoon: Evi Matthyssen