Moeilijk najaar voor niet-kerende bodembewerking

NKB wordt steeds vaker toegepast om erosie te bestrijden en de bodemkwaliteit te verbeteren. De Bodemkundige Dienst van België onderzoekt sinds 2012, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, het effect van NKB op verschillende percelen, waarvan sommige al meer dan 20 jaar deels niet-kerend worden bewerkt.

Vergelijking ploegen vs. NKB
In de regio Leuven en het Pajottenland worden lange termijnpercelen gebruikt om ploegen te vergelijken met diepe en ondiepe NKB. De percelen maken gebruik van verschillende machines, zoals de Amazone decompactor, de Guilbart decompactor en de Micheltand.

Herverdeling koolstofgehalte
Langdurige NKB leidt meestal tot een hogere koolstofconcentratie in de bovenste bodemlaag (0-10 cm) en een lagere in de diepere lagen (10-30 cm). Dit effect werd in 2023 gezien op perceel Lange Weide, maar niet op perceel Veldekens.

Opbrengsten vergelijkbaar, maar NKB soms niet geschikt
De opbrengsten van NKB en ploegen zijn vaak vergelijkbaar, maar NKB kan onder natte omstandigheden problematisch zijn, zoals bleek in het najaar van 2023. Op sommige percelen moest ploegen worden toegepast om gewassen in te zaaien omdat NKB ongeschikt bleek.

De scheidingslijn tussen de niet-kerend bewerkte stroken (links) en de geploegde strook (rechts) is heel duidelijk te zien. Het natte najaar was ongunstig voor de toepassing van NKB bij de inzaai van wintertarwe.
De scheidingslijn tussen de niet-kerend bewerkte stroken (links) en de geploegde strook (rechts) is heel duidelijk te zien. Het natte najaar was ongunstig voor de toepassing van NKB bij de inzaai van wintertarwe.

Meer bodemleven bij NKB
NKB leidt tot minder verstoring van het bodemleven, wat resulteert in een sterker ontwikkeld biologisch bodemleven. Metingen in 2023 bevestigen dat er significant meer micro-organismen zijn bij NKB dan bij ploegen, hoewel de opbouw van het bodemleven traag verloopt.

 

Bronnen: De Vroe, A. (2024). Bodemkwaliteit en productie na niet-kerende grondbewerking op lange termijnpercelen – resultaten 2023. Project uitgevoerd door de Bodemkundige Dienst van België in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Dit is een verkorte versie van een artikel uit ons jaarverslag. Je vindt het volledige artikel met bijhorende figuren terug op Weerbare bodem en droogte of via deze rechtstreekse link (pdf).

Contactpersoon: Mieke Vandermersch

Deze berichten vind je misschien ook interessant