Er is een handige rekentool ontwikkeld die, op basis van bedrijfsspecifieke gegevens, de haalbaarheid van een pocketvergister nagaat. De tool schat de terugverdientijd voor verschillende scenario’s en houdt rekening met vier randvoorwaarden die je alvast een eerste inzicht geven in de haalbaarheid voor jouw witloofbedrijf.
- Afzetmogelijkheid van digestaat. 95% van de biomassa die vergist wordt, wordt omgezet in digestaat. Gezien de hoge verwerkingskosten van digestaat, is de investering in een pocketvergister pas rendabel wanneer digestaat afgezet kan worden op eigen grond of via burenregeling.
- Voldoende beschikbare reststromen. Hoe meer reststromen, hoe groter de installatie kan zijn. De hogere opbrengsten kunnen de investeringskosten compenseren.
- Energieprijs. Hoe hoger de energieprijs, hoe korter de terugverdientijd van de investering.
- De verkoopprijs van de wortels. Sommige witlooftelers kunnen hun wortels nog verkopen voor een prijs tussen 2 euro/ton en 12 euro/ton, terwijl andere telers betalen om ze af te voeren. Wanneer de wortels aan een hoge prijs verkocht worden, is dat vaak een betere manier om de reststromen te valoriseren dan te investeren in een pocketvergister.
Subsidiemogelijkheden
- Voor vergisters kleiner dan 10 kWe is er een subsidie van 67% op de in aanmerking komende kosten, beperkt tot 4.700 euro per kWe, met een maximale premie van 47.000 euro.
- Voor grotere pocketvergisters (>10 kWe) zijn er certificatensteunen, zoals groene stroomcertificaten en warmtekrachtcertificaten.
- Tot slot kan er ook VLIF-steun worden aangevraagd voor specifieke onderdelen van de investering.
Benieuwd of de investering in een vergister haalbaar is op jouw bedrijf?
Vraag advies op maat aan bij Hannes Naeyaert, onderzoeker Energie & Circulaire economie.