Hoge opbrengst goudsbloemzaad

Natte zomers hebben zowel voordelen als nadelen voor goudsbloem. De bloemproductie draait op volle toeren, maar de kans op ongelijkmatige zaadafrijping is tegelijkertijd groot.

De zaadopbrengst van 2023 was bijzonder succesvol met gemiddeld 1,7 ton per ha en dat na een voorafgaande bloempluk. In een andere proef viel de zaadoogst vroeger op het seizoen en bedroeg de opbrengst slechts 1 ton per ha zónder voorafgaande bloempluk. Het oogsten van goudsbloemen zou de bloemproductie dus stimuleren, toch zeker in natte zomers.

 

Het moment van zaadoogst heeft ongetwijfeld ook impact op de opbrengst, maar is moeilijk te bepalen. Hoe langer je wacht, hoe meer rijpe zaden je verliest, maar ook hoe meer nieuwe zaden zich vormen. Kunnen we de afrijping van de zaden en het gewas versnellen door loofdoding en zwadmaaien?

Het dorsresultaat sprak voor zich. De behandeling met twee keer loofdoding en uitvloeier gaf het beste resultaat: minder groen in de oogst en dus een lager vochtgehalte. Helaas had deze behandeling ook de laagste zaadopbrengst. Door twee maal loofdoding toe te passen wordt het gewas vroeger geremd in productie en is er dus meer kans op zaadverlies bij slecht weer door het afsterven van het gewas. In deze afrijpingsproef werden de zaden geoogst na 3 bloemplukbeurten en behaalden we een zaadopbrengst van 0,8 ton per ha zonder loofdoding.

 

Zaadopbrengst is uiteraard niet alles, ook de kwaliteit is van belang. Onrijpe (groene) zaden geven een groene kleur aan de zaadolie. Dit is niet gewenst bij de verwerkende bedrijven (duurzame chemie, verven en coatings).

 

Foto: Onderaan links: controle zonder loofdoding, onder midden: 1 x loofdoding (proefproduct), onder rechts: 2 x loofdoding, boven rechts: 2x loofdoding zonder uitvloeier, boven links: zwadmaaien.

Categorieën: Uncategorized
Contactpersoon: Evi Matthyssen

Deze berichten vind je misschien ook interessant