Geen Bonalan meer ondanks grote inspanningen

Het gebruik van benfluralin (Bonalan) is niet langer toegestaan sinds mei 2024. Ondanks dat de hele sector hoopte op een 120 dagen-regeling, werd deze helaas niet goedgekeurd. Het gebruik blijft dus ook in de toekomst verboden.

 

Grote inspanningen voor behoud

In 2022 kondigde de Europese commissie aan dat de toelating van Bonalan niet verlengd zou worden. Sindsdien heeft Praktijkpunt Landbouw zich samen met partners intensief ingezet om het belang van Bonalan voor de witloofteelt te verdedigen:

  • Samen met het KBIVB stelde Praktijkpunt een ‘letter of support’ op, ondertekend door diverse onderzoeksinstituten, telersverenigingen en bedrijven in België, Frankrijk en Nederland. Deze brief werd voorgelegd aan het Europese Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF).
  • Praktijkpunt verstuurde een persbericht om het belang van Bonalan voor de witloof- en chicoreiteelt onder de aandacht te brengen.
  • Toen de stemming over Bonalan in het SCoPAFF werd uitgesteld, werden alle leden opnieuw aangeschreven.
  • In 2023, na het besluit tot niet-verlenging, diende Praktijkpunt een dossier in om een 120-dagenregeling te verkrijgen. Deze aanvraag werd begin 2024 afgewezen.
  • Ook op nationaal niveau lobbyde Praktijkpunt, waarbij ze tijdens een overleg met federaal minister van Landbouw David Clarinval benadrukten dat Bonalan essentieel is voor de witloofteelt. Helaas laat de Belgische wetgeving geen uitzonderingen toe voor middelen die niet door Europa erkend zijn.
  • In Frankrijk pleitte Praktijkpunt, tijdens een speciale bijeenkomst van de witloofsector, ook voor het behoud van Bonalan.

 

Wat in de toekomst?

Sinds 2021 voeren Praktijkpunt en Inagro een grootschalige screening uit naar alternatieven voor Bonalan. Tot nu toe lijken drie producten veelbelovend. Er werd voor elk van deze producten een aanvraagdossier ingediend, maar het verkrijgen van de nodige toelatingen kost tijd. We verwachten dat minstens één van deze middelen in 2026 beschikbaar zou kunnen zijn. Voor het teeltseizoen 2025 zal er dus nog geen goedgekeurd alternatief zijn.

Verder is sinds 2024 Titus (rimsulfuron) erkend voor de witloofteelt, maar dit product is alleen bruikbaar bij ALS-tolerante rassen, ook bekend als Safari-tolerante rassen.

 

 

Foto van herbicidescreening 2024. Links een niet ALS-tolerant ras, rechts een tolerant ras.

Contactpersoon: Klaartje Bunkens

Deze berichten vind je misschien ook interessant