Capteren uit een onbevaarbare waterloop? Vooraf melden is verplicht

Wil je met een mobiele installatie water onttrekken uit een onbevaarbare waterloop of publieke gracht? Sinds dit jaar moet je dit steeds vooraf melden via een elektronisch loket. Je geeft aan uit welke waterloop je wil onttrekken, vanaf wanneer en hoeveel water je denkt te onttrekken. Op die manier kan de waterbeheerder een inschatting maken van de druk op het watersysteem. Je bent ook verplicht om een verzegelde debietmeter op je installatie te plaatsen. Het onttrokken debiet moet je ten laatste 15 dagen na de beëindiging van de termijn doorgeven via het elektronisch loket.

Binnen de 48 uur na de melding, ontvang je, indien toegestaan, een onttrekkingsticket dat je moet kunnen voorleggen tijdens het onttrekken. Voor een mobiele installatie is het onttrekkingsticket 1 maand geldig. In extreem droge periodes kan de gouverneur het gebruik van het oppervlaktewater uit waterlopen wel beperken of tijdelijk verbieden, je onttrekkingsticket is dan niet meer geldig.

Enkele zaken zijn vrijgesteld van melding op voorwaarde dat je minder dan 500m³ per jaar oppompt. Dit geldt voor de toepassing voor weidepompen, spuittoestellen voor gewasbeschermingsmiddelen, het vullen van een water- of aalton van max. 10 m³ of zonnepompen voor weidevogels en pompen voor veedrinkpoelen. Bedraagt je watervang meer dan 500 m³, dan volstaat een melding niet, maar moet je een vergunning aanvragen.

 

Meer info: https://www.vlaanderen.be/watercaptatie-of-wateronttrekking-uit-een-waterloop

E-loket: https://www.vlaamsewaterweg.be/watercaptatie

Droogtemaatregelen in Vlaams-Brabant: https://www.vlaanderen.be/droogtemaatregelen/droogtemaatregelen-in-provincie-vlaams-brabant

Contactpersoon: Mieke Vandermersch

Deze berichten vind je misschien ook interessant