Bonalan verdwijnt

Het einde is in zicht voor twee essentiële middelen die de teelt van witoof rendabel maken. Dat het insecticide spirotetramat – ook gekend als Movento, Ultor of Batavia – gaat wegvallen was al geweten. Maar helaas is er nu ook beslist dat benfluralin (Bonalan) zal verdwijnen.

De Europese commissie heeft op 20 januari 2023 een bericht uitgestuurd dat de erkenning voor het gebruik van Bonalan (benfluralin) wordt ingetrokken in Europa. Een officieel bericht specifiek voor België moet nog volgen. Maar Europa maakt het mogelijk om Bonalan nog te gebruiken tot 12 mei 2024. De kans is groot dat België dit advies zal volgen. Dit zal het beheersen van probleem onkruiden zo als melganzenvoet veel moeilijker maken.

Samen met de vertegenwoordigers van witloof en chicorei van België, Frankrijk en Nederland heeft het Praktijkpunt een brief opgesteld ter verdediging van het dossier en contact opgenomen met de bevoegde politici. Ondanks de inspanningen, bleek dit helaas onvoldoende.

Naast onkruidbeheersing zal het bestrijden van plaaginsecten zoals de wollige slawortelluis een pak lastiger worden. De actieve stof spirotetramat – ook gekend als Movento, Ultor of Batavia – , kent een intrekking van de toelating. Het gebruik van deze producten is nog toegelaten tot en met 30 oktober 2025.

De onderzoekscollega’s van APEF (l’Association des Producteurs d’Endives de France) in Arras (Frankrijk) hebben op 26 januari 2023 een aantal collega-onderzoekers en vertegenwoordigers uitgenodigd om deze uitdagingen te bespreken en te brainstormen over mogelijke oplossingen. Praktijkpunt Landbouw en Inagro zoeken nu al enkele jaren naar potentiële alternatieven voor Bonalan. Onze herbicideproeven tonen enkele mogelijk interessante resultaten, maar het is nog even wachten tot er effectief een volwaardig alternatief beschikbaar zal zijn.

De foto toont een voorbeeld van zo’n proef. Het is duidelijk aan de hoeveelheid melganzenvoet dat het stuk vooraan wel met Bonalan behandeld is en het stuk achteraan niet. Naast alternatieve middelen, kijken we naar mechanische onkruidbeheersing als mogelijke oplossing, of een combinatie van beide. Een alternatief vinden voor het insecticide spirotetramat blijkt een stuk moeilijker.

 

Lees een uitgebreidere versie van dit artikel in het volgende nummer van Proeftuinnieuws.

Contactpersoon: Klaartje Bunkens

Deze berichten vind je misschien ook interessant