Witloofreststromen voor groene energie
Witloofbedrijven produceren heel wat restwortels en bladafval. De productie hiervan is vrij stabiel. Witloofwortels raken telers voorlopig kwijt aan veehouders als voeder. Voor bladafval is er weinig valorisatie mogelijk, waardoor dit een behoorlijke kostenpost kan zijn voor telers. Tegelijkertijd zijn er ook de koelcellen die redelijk constant energie verbruiken.
De beschikbaarheid van reststromen enerzijds en een constante energievraag kan ervoor zorgen dat pocketvergisters een antwoord kunnen bieden op beide problematieken.
De hernieuwbare energie die vergisters leveren heeft nog een bijkomend voordeel. Het digestaat dat vrijkomt is een waardevolle meststof.
Je vindt de gedetailleerde onderzoeksgegevens in onderstaand verslag.
Witloof voor meelwormen
Zijn meelwormen het antwoord om je rendabiliteit te verhogen? In de witloofteelt zijn de geforceerde witloofwortels een restproduct. Onderzoek toont aan dat de witloofwortels potentieel hebben als voeder voor de kweek van meelwormen. We brachten de rendabiliteit van meelwormenkweek in de witloofforceerruimtes in kaart.
Je vindt de gedetailleerde onderzoeksgegevens in onderstaand verslag.
Inhoudsstoffen van witloofwortels
Een witloofbedrijf produceert aanzienlijke hoeveelheden reststromen die tot op vandaag weinig opleveren. Ze bevatten nochtans waardevolle componenten. Halffabricaten uit de bioraffinage van witloofwortels kunnen dienen als ingrediënt voor voeding en dranken of als grondstof voor de productie van bioplastics.
Je vindt de gedetailleerde onderzoeksgegevens in onderstaande wetenschappelijke artikels.
- Twarogowska A., Van Poucke C., Van Droogenbroeck B. Upcycling of Belgian endive (Cichorium intybus var. foliosum) by-products. Chemical composition and functional properties of dietary fibre root powders, Food Chemistry, Volume 332, 2020, 127444, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127444.
- van Arkel, J., Twarogowska, A., Cornelis, Y., De Marez, T., Engel, J., Maenhout, P., de Vos, R. C. H., Beekwilder, J., Van Droogenbroeck, B., & Cankar, K. (2022). Effect of Root Storage and Forcing on the Carbohydrate and Secondary Metabolite Composition of Belgian Endive (Cichorium intybus L. Var. foliosum). ACS food science & technology, 2(10), 1546–1557. https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.2c00182
Houd onze activiteitenpagina in het oog of abonneer je op de nieuwsbrief, zo mis je geen enkel infomoment en blijf je op de hoogte van ons onderzoek.