De afgelopen twee jaar hebben we onderzocht of goudsbloemen succesvol in onderzaai kunnen groeien bij gerst of tarwe. Dit systeem biedt de planten bescherming onder het graan en geeft ze een voorsprong zodra het graan geoogst wordt.
Bloemoogst veelbelovend, zaadoogst onduidelijk
De eerste testen waren veelbelovend: één of meerdere bloemoogsten zijn haalbaar. Een zaadoogst bleek echter minder evident, vooral in late groeiseizoenen zoals in 2023 en 2024. Het opbrengstpotentieel van de zaden bij onderzaai is daarom nog onduidelijk.
Vervolgonderzoek is nodig, vooral in drogere jaren waarin het graan vroeger van het veld is. Dit kan de goudsbloemen meer ruimte en tijd geven voor een volwaardige zaadproductie en afrijping.
Beperkt risico
Het voordeel van dit systeem is het beperkte risico: de grootste kost zit in de oogst (loofdoding en dorsen), maar bij een mislukte teelt vallen deze kosten weg. De zaden worden afgezet naar Muylle Facon, een bedrijf actief in houtbeschermingsproducten, dat potentieel ziet in goudsbloemzaadolie.
Teelttechniek
- Type gewas: Winter- en zomergraan zijn geschikt, maar een vroege graanoogst is gunstiger. Let wel op, bij gerst is er kans op opslag.
- Zaaitijdstip goudsbloem: April. Bij zomergraan kan de goudsbloem gelijktijdig met het graan ingezaaid worden of na de opkomst van het graan, maar altijd vóór de aarvorming.
- Zaaitechniek: Inzaai met een graanzaaimachine op 1-2 cm diepte geeft betere resultaten dan breedwerpige zaai.
- Gewastoestand graan: Een ruimere rijafstand lijkt gunstig voor de opkomst van goudsbloem. Een ijler graangewas heeft zowel voor- als nadelen: het bevordert de vestiging en groei van goudsbloem, maar vergroot ook de kans dat de planten vóór de graanoogst boven het graan uitsteken, wat de graankwaliteit kan beïnvloeden.
- Gewasbescherming: Chemische gewasbescherming moet voltooid zijn vóór de inzaai van goudsbloem. Vermijd middelen met nawerking. Na de graanoogst kunnen eventueel erkende herbiciden voor goudsbloemteelt ingezet worden.
- Oogst graan: Het graan moet iets hoger gedorst worden dan gebruikelijk. Het stro is moeilijk te valoriseren in dit systeem en kan het best verhakseld worden.
- Oogst goudsbloemzaden: Bij ongelijke afrijping kan loofdoder Gozai ingezet worden. Oogsten gebeurt met een gewone pikdorser.
Interesse?
Stel je kandidaat! Bij deelname is een vergoeding voorzien voor het bijdragen aan de kennisdeling.