Vlaamse Eiwitboeren – Voorbereidend traject

Met de productie van plantaardige eiwitrijke gewassen kunnen landbouwers hun inkomen diversifiëren, de nood aan externe inputs zoals kunstmest verlagen en de landbouwbodems weerbaarder maken.

Echter, de bestaande afzetkanalen voor lokaal geteelde plantaardige eiwitten zijn kleinschalig van aard. Producenten van biologische én gangbare eiwitgewassen zijn vragende partij voor nieuwe afzetkanalen waar ze grotere volumes kwijt kunnen.

Het doel van dit project is om samen met landbouwers en geëngageerde ketenspelers op Vlaams niveau te onderzoeken hoe er in de toekomst beter kan samengewerkt worden richting de opschaling van lokaal geproduceerde eiwitrijke gewassen (gele erwt, veldboon, lupine, kikkererwten, linzen, quinoa, …) voor humane consumptie.

Via verschillende bijeenkomsten bouwen we kennis op rond thema’s als faire prijs en risicodeling, en laten we ook toe dat er vertrouwen kan groeien tussen de ondernemers, beide noodzakelijk als er later samengewerkt zal worden.

Financiering project: Europees Partnerschap voor Innovatie (EIP) - Operationele Groepen

Startdatum: 01/05/2024

Einddatum: 30/04/2025

Contactpersoon: Mieke Vandermersch