Bij collega’s op bezoek 4: Zandfilter en peilgestuurde drainage

Slim omgaan met water is een must. In februari 2023 organiseert het Praktijkpunt een bezoek aan zeven bedrijven met een waterwijze oplossing.

 

13u: Bezoek 1: Hergebruik van water via zandfilter

Prinsheerlijke Aardbeien is het tuinbouwbedrijf van Paul Verhasselt en Christine De Prins. Naast aardbeien telen ze ook sla, tomaten, snoeptomaatjes en spinazie voor de zaadoogst. Water opvangen en water recupereren zijn de fundamenten van het bedrijf. Via een pompsysteem komt water uit het foliebassin tot bij de aardbeien gedruppeld. Na gebruik voor de teelt van de aardbeien wordt het water gerecupereerd voor de teelt van sla en andere groenten. Nieuw is een zelfgebouwde zandfilter, die het mogelijk maakt om het drainwater ook voor de aardbeienteelt te hergebruiken zonder risico voor de teelt. Het microbiële leven in de zandfilter doodt ziektekiemen in het water af, de nutriënten worden gerecupereerd. Tijdens dit bezoek toont Paul je de weg van het water op zijn bedrijf en legt hij je met plezier uit hoe je zelf een zandfilter in elkaar kan zetten.

15u: Bezoek 2: Peilgestuurde drainage

Peilgestuurde drainage is een drainagesysteem waarbij je het waterpeil regelt via een regelput. De regelput bevindt zich tussen de verzamelbuis van het drainwater en de gracht. Op die manier kan je het waterpeil hoog houden wanneer je het perceel niet moet bewerken en is beregening minder snel nodig. In het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) is in het voorjaar van 2022 een klassieke drainage omgevormd naar een peilgestuurde drainage. Via peilbuizen wordt het grondwaterniveau continu gemonitord. Tijdens dit bezoek licht Sander Bombeke het systeem toe en vertelt hij over de ervaringen tijdens het afgelopen teeltseizoen.

 

 

Praktische informatie

Vertrek met carpool om 12u15 aan Praktijkpunt Landbouw, Blauwe Stap 25, 3020 Herent.
13u: Prinsheerlijke Aardbeien, Trieststraat 40, 1880 Kapelle-op-den-Bos
15u: PSKW, Proefstation voor de Groenteteelt, Duffelsesteenweg 101, 2860 Sint-Katelijne-Waver
Verwachte terugkeer om 17u30.

 

Inschrijven

 

 

Deze dag kadert in de bezoekenreeks ‘Waterwijze oplossingen in het kader van de droogteproblematiek’.
In het kader van het project ‘Waterwijs, dankzij een nieuwe aanpak van interactief kennis delen in de landbouw.’

 

Contactpersoon: Mieke Vandermersch
Project: WaterWijs